info

klik pada gambar untuk lihat dengan lebih jelas yee..

Sabtu, 18 Mei 2013

KOLEJ MATRIKULASI MELAKA

Assalamualaikum...post kali ini saya hendak menceritakan serba sedikit mengenai Kolej Matrikulasi Melaka (KMM) dan pengalaman saye sepanjang berada di sana...

Firstly saya hendak ucapkan tahniah bagi mereka yang terpilih untuk menyambung pengajian di kolej ini...Sebenarnya, belajar di mana-mana pun sama asalkan jika korang ada kemahuan untuk belajar. Jika korang berminat untuk meneruskan pengajian di Kolej Matrikulasi atau pun asasi..pertama sekali metal korang sume perlu kuat...Ini kerana, program matrikulasi seperti kite semua sedia maklum ianya adalah jalan pintas untuk korang menyambung pengajian ke peringkat ijazah...

Ada dua sesi pembelajaran di kolej matrikulasi iaitu *program satu tahun(PST) iaitu mengambil masa selama 2 semester dan *program dua tahun(PDT) 4 semester -satu semester bersamaan lima bulan lebih
Kalau boleh korang di sarankan untuk terus dalam program satu tahun kerana ianya lebih cepat untuk korang sume menghabiskan pengajian kat sana.

Program matrikulasi juga menawarkan 4 modul kepada pelajar iaitu *SAINS- modul1 (Fizik, Kimia, Bio) modul2 (Fizik, Kimia, Sains Komputer) dan modul3 (Kimia, Bio, Sains Komputer), *Akaun

Hari pertama pendaftaran ada beberapa sesi untuk memudahkan mengurus pengambilan pelajar yang ramai, korang perlulah membuat semakan untuk tgk korang sesi yang mana...
Selepas selesai sesi pendaftaran, para pelajar dikehendaki masuk ke asrama yang telah di aturkan kepada para pelajar... terdapat 5 blok asrama untuk pelajar lelaki (C1,C2,C3,C4,C5(blok sayee :)) di antara semua blok lelaki blok C4 dan C5 adalah paling hampir dengan surau... :) (rajin-rajin la ke surau yee)
Manakala untuk perempuan pula terdapat 10 blok memandangkan jumlah pelajar perempuan setiap tahun lebih ramai berbanding pelajar lelaki (A1~5),dan (B1~5) whoaaaaa
Jangan terkejut dengan keadaan blokk korang yang berbatu2 itu..haha. klasik sungguh kah3..lame2 korang akan biase punye... ^^

Di KMM ada empat buah kafe iaitu kafe A,B,C dan D..kafe paling lawa sekali kafe A..hehe..kafe paling banyak makanan kafe B...kedue-due kafe terletak berdekatan dengan blog pelajar perempuan namun pelajar lelaki di benarkan makan di situ selagi jam belum menunjukkan pukul 7.00 malam...

Berbalik kepada hari pertama tadi, dalam satu bilik ada empat orang pelajar...berkenal-kenalan lah ye...ibu bapa tidak dibenarkan melawat anda setiap hari kecuali hari Sabtu dan Ahad sahaja..jadi jangan nanges la ye..haha

Minggu pertama anda akan ada sesi orientasi... agak meletihkan tetapi apa boleh buat ikutkan saje lah.. korang juga di paksa untuk bangun pagi untuk subuh berjemaah...penuh surau alhamdulillah.. :) hehe...
Minggu itu juga anda akan di masukkan kedalam kelas sementara yang di panggil sebagai LDK...anda akan bertemu dengan rakan2 baru untuk selama seminggu sahaja sebelum di berikan kelas sebenar...pada waktu ini jugalah anda boleh memohon untuk membuat pertukaran modul.

Rutin pembelajaran di sini ialah bermula dari pukul 8.00 pagi sehinggalah pukul 4.00..
Para pelajar juga perlu menyiapkan buku tutor tanpa di beritahu...senang citer sejauh mana korang punye kuliah sampai sutu  lah korang kne buat ok...memang biasenye cikgu tutor tak bagi tahu..tau2 je die org mintak dah siap..ok...
Kalau ade yang belajar2 tak paham2 jugak tuu..rajin2 la pergi naik ke unit untuk bertanya dengan pensyarah tentang apa soalan yang korang tak paham yee..jangan simpan je..lame2 terkumpul susah nnti(pengalaman pelajar lame kat sane^.~)

Sebenarnye belajar kat matrik ni tak lame pun... masa semester satu memang rase lame but bile masuk semester due rase kejap je rasenye...bile kite dah rapat dengan member2 mule lah rase sedih nk tinggalkan dieorg :')

Ni nak pesan kepade yg suke bercouple2 ni...haa..kat sini tak lame tau..nnti bile dah habis matrik ramai yg putus..nak2 yg duk jauh2 tu..huhu jadi amik laa yg dekat2 jee...sng nk jumpe.. :P

Last kali GOOD LUCK ye kepade korg yang terpilih...banyak kan usaha..solat berjemaah...dan bertawakal yee...target 4 flat untuk semester satu ni..sebab semester satu ni senang sikit dari sem due.. ^^

Selasa, 8 Mei 2012

Jalan-jalan Di K.L

Pade 1 Mei(selasa) , sy hazim n fikhry berhasrat nk gi Genting...so kite owg pun ikut la "mak ibik" balik ke kl tumpang kereta die...^^ rumah Bibik kat Kelana Jaya but kite owg singgah sekejap kat rumah "my
jAlaN ke JanDe BaiK 
ini lah my Auntie otw ke JBaik

Auntie"..then auntie ajak gi janda baik utk tengok tempat family day di sane...perjalanan agak jauh laa...janda baik nie area di atas gunung jgak..jadi udara die nyaman laa...best jgak...but bile pikir balik
ini pak ibik..hehe..blakang tu sungai kat J.B..time hujan nie
perjalanan die jauh laa..so mcm x jadi, so gi je la ke Pulau Besar... then otw balik tu ingatkn nk tido rumah Auntie coz dekat ngan genting but pak ibik puak sesat jalan coz dah malam..so kite owg pun pulang lah ke kelana jaya...otw balik singgah kat sebuah masjid ni utk solat then klua utk makan malam..perut dh lapar huhu..gruupp...then tido...Kesokkannye kami pun bertolak ke taman Melati coz dh tepon Abg Fadhli..die nk bwak kami ke genting..hurray...mase nk bli ticket lrt tu ade funny la skit..coz dh lame x gi kl kn...dulu2 gne mcm kad..snang then bru2 nie kne pkai token lak mcm funfair...nk bli plak terkebil2 coz kne gne machine..huhu then kite owg pakat tunggu dulu and tgk owg lain wat..hahah..nasib berjaye... XD klo x, x naik le jwabnye....then after journey lebih kurang sejam..bru sampai ke rumah Abg fadhli...mase smpai tu
haha..ni fikhry tgh tunggu di rumah Auntie & abg fadhli =]
nie abg Fadhli tg DriVe Ke SanE
kami di belakang. =)
ni Mr nike
kak wani pun nk ikut jadi kite tggu lah kejap...(die blom mandi..hihi) ...lebih kurang kul 11.30 kami pun bertolak...sampai sane (stesen kerete kabel) hujan pun turun..cissyy... ><
stesen kereta kable

fikhry & hazim
Kak wani & abg Fadhli =]
cable car
naik kabel car lebih kurang 30 minit arr...sampai kat stesen kat atas..waa nyamanye udare...then kite org pun ronda2..kat firt world plaza..coz nk tunggu hujan reda...nasib baik tgh hari tu ujan berhenti sekejap...bleh la kite owg main walaupun sekejap.
bru lepas hujan
kami jln2.. ^^
.terimas bebanyak kat abg fadhli yg menguruskn tiket kite owg kat sane...(abg fadhli blanjew kite owg..waa...jgn jelezz). kite owg pun jln2 cari permainan yg bleh di main..roller coaster plak bnyak yg repair cissyy.. >< then kite owg main pirate ship,space shot... (huhu yg tiang tinggi tu..giler seramm but syok habis..),n main ape game yg dh bukak dulu...kite owg ade jgak main yg cawan pusin2 tu..hahah smpai pening...giler laju pusing...abg fadhli nye arr plg laju n hazim..hak3..
haha...weeeeee....
hehe..smile...^^ 
 n yg paling wat kite owg basah sungai rejang...hahah..XD
kabus time nie
haa..nie boatnye..
fuhh..kabuskn...tibe2 je...

 basah kuyup brader...leher ak pun terkehel kat situ..haha..x gune...then hujan pun kembali..kite owg x leh nk wat pe...kne le main indoor games...bleh ckp habis satu indoor tu arr kite owg dh main..
haha..x muat XD
haha..dlm gambo mcm laju jerk..padehal..slow..hehe
then..trus merayau2 dlm tu..masuk2 kedai...huhu

uit..wat pew tu..nyorok ea...

termasuklah main train bdak kecik yg slow giler hahah....cute jew...kite owg jgak ade gi tgk wayang 4D waa..my fist time...but time tunggu punye le lame...ngantu di watnyew....movie kejap je...


pas dh penat kite owg pun turun lah nk balik ke rumah Auntie..at Taman Melati...mule2..kite owg cadang nk blik trus umah bibik..coz x de bju...but auntie tahan x kasi balik...hik3..coz dh malam kutt...
hehe...funny moments 

..so terpaksew la minx tulun abg padli gi uptown kat area situ...gilerr bsar uptown die..penat bjalan....huhu...then esok harinye gi bli tiket kat TBS utk balik ke melake...n pas tu kite owg merayau lah kat KLCC..bru blik rumah bibik semule...esok tu bru pulang ke melake...that all utk cuty kali ni...special thanks to Abg Fadhli& family n Pak Ibik& Mak Ibik ... =)

Isnin, 7 Mei 2012

Perkejaan Saya Selepas S.P.M

sy lukis sendiri tau..huhu =]
Haluuu...long time no see..huhu...selepas spm ni...kebanyakkan pelajar spm akan bekerja buat sementara waktu...kami pun x terkecuali walaupun lewat..huhu..(coz kami amik lesen car) :P leceh laa amik lesen ni..nasib pass hurray :D ...jeng3...nk tau kat mane...kat muzium kapal selam melaka..huhu ..^^ kami just duk situ tlun my uncle jual..berniage arr...ade jual air..buah2an..jajan(ak bnyak makan..huhu)..n amik gambo..nk..?? rm 15 je dik..murah x..tempat lain mhal tauu :P hehe...kite owg jual kat kawasan dlm kapal selam tu...harge tiket yg dikenakan utk masuk ialah rm 1 sahaja...slalunye kite owg berniage dari pukul 11.30 ~ 7.00 malam..huhu...walaupun gaji ak x seberape..:p but ak dapat experience care berniage...walaupun cuace kat situ really panas..huhh

Rabu, 21 Mac 2012

SPM

hummm..seperti yang telah di sedia maklum kepada pelajar-pelajar spm 2011...keputusan akan keluar pada 21 mac 2012...hummm...aku punya lah nervous pada hari itu...x senang duduk di buatnya...kejap masuk tandas..kejap keluar tandas...huuu...then my bapak jemput me untuk pergi ke sekolah pada jam 11 kut...masa tiba tu..salam2 lah ngan geng yang dah lama x jumpa..n gi libry coz ada buku yang tak pulangkan lagi....huhuhu..then lebih kurang jam 11.30 lebih...pengetua pun baru tiba dgn membawa keputusan peperiksaan Smk Klebang besar...Keputusan pada tahun ini tak berapa baik laa bagi kami...hanya 2 orang sahaja straight A's..iaitu FArid n Madline....bagi kami yang berdabar2 nie...hanya dapat yg sedang2 sahaja..alhamdulillah laa..syukur kehadrat ilahi...namum bagi rakan2 ku..nasib tidak berapa menyebelahi mereka...ak sedikit terkejut n sedih jugak laa...siapa yg nak tengok rakan seperjuangan tidak berjaya kan? humm.. :'( mungkin bukan nasib mereka...."walau segembira macam mana pun kita dengan kejayaan kita..namun ianya tidak akan gembira jika tidak dapat dikongsikan bersama"...tu yang buat ak paling sedih tuu...sabar ye kawan2...
Terdapat ralat dalam alat ini